TulostaPäivi Mikola

Vohdensaaren kylän huvilat ja kesämökit sekä niiden asukkaat 1950-luvulla

Talon kohdalla olevasta numerosta klikkaamalla avautuu kartta uuteen ikkunaan.
29 Tuulensuu Matti ja Sointu Karjalainen sekä
lapset Pirkko ja Taina
  Mökkitontti on erotettu Laulan tilasta. Jaakko ja Hilma Haavisto ovat myyneet tontin vuonna 1950 Matti ja Sointu Karjalaiselle ja mökki on rakennettu 1954-55. Marta ja
30. Perheentupa Hannes Keravuori sekä Keijo ja Tuike
 

Perheentuvan Ylitalo ja Alitalo ovat koko Uudenkaupungin saariston vanhimmat huviloiksi luokiteltavat rakennukset. Rakennusvuosi on 1856 ja rakennuttaja uusikaupunkilainen rouva Maria Ljung. Ennen Vohdensaaren tien rakentamista vuonna 1859 huvilalle tultiin kaupungista veneellä. Harvemmin tultiin maitse, sillä Vohdensaarelle toi vain surkea polku ja matkaa kertyi yli 15 kilometriä. Tontin Maria Ljung oli vuokrannut Laulan talon isännältä ala-alkeiskoulun rehtorilta Carl Gustaf Wivolinilta. Rakennusten hirret ja muut tarvikkeet tuotiin purjelaivan painolastina Keski-Euroopasta. Rouva Ljungin jälkeen huvilat omisti maisteri Lundelin, joka myi huvilan neiti Malvina Blomille, joka osti tilan itsenäiseksi Laulan tilasta vuonna 1913. Malvina Blom kuoli vuonna 1915. Malvina Blomin perunkirjan mukaan huvilassa oli tällöin jo puhelin. Hänet peri sisar Amanda Fredrika Färdig (os. Vidgren), jonka mies oli uusikaupunkilainen laivanvarustaja Otto Alfred Färdig.

Vuonna 1933 opettajatar Elli Fredrika Pihlamaa myi tilan turkulaiselle veturinkuljettaja Mårten Immanuel Keravuorelle. Vuoden 1937 kaupassa tila siirtyi helsinkiläiselle varatuomarinvaimo Marta Johanna Keravuorelle.

Perheentuvan rannassa on keltainen rapattu rantasauna vuodelta 1929. Se on rakennettu entisen palaneen puisen saunan paikalle.

31. Länsiranta Martti ja Eila Ikonen sekä lapset Jouko ja Mirja
 

Mökkitontti erotettu Laulan tilasta.

32. Virtaniemi Arto ja Jarkko Blomberg
 

Toinen vanha huvila Vohdensaaressa on Virtaniemi, jota aikaisemmin on kutsuttu nimellä Villa Solgård. Huvila on rakennettu ennen vuotta 1883, luultavasti 1870-luvulla. Huvilassa on upea kaksikerroksinen lasikuisti. Rakennuttajana pidetään venäläistä kapteenia, joka tarinan mukaan olisi tuonut talon hirret Karjalasta. Huvila on erotettu itsenäiseksi tilaksi Laulan tilasta vuonna 1904.

Talon varhaisimpia omistajia ovat olleet lennätinvirkailija Nils Jörgensen ja Aron Grönroos. Vuonna 1937 kauppalaivurinleski Amanda Fredrika Färdigin testamentin toimeenpanijat myivät tilan turkulaiselle veturinkuljettaja Mårten Immanuel Keravuodelle. Vuodesta 1977 huvila on ollut Nordlamex Safety Glass Oy:n omistuksessa.

33. Otanokka Helge ja Maj-Lis Sjöberg (Lockmer) sekä
lapset Erich ja Maj-Britt
 
Saga ja Maj-Lis Ertman (myöh. Lockmer ja Sjöberg)

Mökkitontti on erotettu Laulan tilasta. Jaakko ja Hilma Haavisto ovat myyneet tilan vuonna 1940 Helge ja Maj-Lis Sjöbergille.

34. Sommarbo Frederick Omar ja Gunnel Ertman sekä
lapset Kate ja Dorian
 

Mökkitontti on erotettu Laulan tilasta. Huvilan on rakentanut vuonna 1912 Frederick Omar Ertman. 1950-luvulla paikka oli vuokrattuna, kunnes kauppias Tyyra Ertman osti tilan vuonna 1952.

35. Rapukari Armas ja Kerttu Luottela sekä tytär Tuire
 


Mökkitontti on erotettu Rauhalan tilasta. Maurits ja Emma Rauhala ovat myyneet sen vuonna 1948 kirjaltaja Reino Luottelalle ja hänen vaimolleen Kertulle. Mökki lienee rakennettu noin vuonna 1948.

36. Veikkala Kauppakunta Kalanti
  Mökkitontti on erotettu Vestilän tilasta. Tarmo ja Hilja Vestilä myivät tontin vuonna 1950 Kauppakunta Kalannille. Kerrotaan, että tontille siirrettiin silloin mökiksi Lokalahdelta vanha lottamaja. Kauppakunnan omistuksessa paikka oli vuoteen 1981.
37. Saunaranta Maikki ja Artur Vikman
  Mökkitontti on erotettu Jaakkolan tilasta. Armo Aaltonen myi tontin vuonna 1949 Artur Vikmanille.
38. Koivikko Ruth ja Lauri Suojanen
  Mökkitontti on erotettu Jaakkolan tilasta. Armo Aaltonen myi tontin vuonna 1949 Lauri ja Ruth Suojaselle. Mökin rakentaminen on aloitettu vuonna 1950.
39. Kaislaranta Anna ja Johannes Holvitie Mökkitontti on erotettu Jaakkolan tilasta.
  Armo Aaltonen myi tontin vuonna 1949 Johannes ja Anna Holvitielle.
40. Koivuranta Hilja ja Klaus Holvisola
  Mökkitontti on erotettu Jaakkolan tilasta. Armo Aaltonen myi tontin vuonna 1949 Klaus ja Hilja Holvisolalle.
41. Koivunukka Aaro ja Helma Urponen sekä lapset Heikki ja Mirja Martti ja Rakel Suominen sekä lapset
  Mökkitontti on erotettu Vestilän tilasta. Vuonna 1939 Frans ja Aina Vestilä ovat myyneet tontin rautatien asemamiehelle Aaro Urposelle ja hänen vaimolleen Helmalle. Vuonna 1957 he ovat myyneet sen kauppias Martti Suomiselle ja hänen vaimolleen Rakel Suomiselle.
42. Leppiranta Tyyne Paula Viktoria Heldt
  Mökkitontti on erotettu Vestilän tilasta. Paikan omistajina ovat vuoteen 1951 olleet vaatturi Toivo Saario ja hänen vaimonsa Sylvi. Tällöin paikan osti heiltä pankkivirkailija Tyyne Heldt.
43. Päivölä Veli ja Aune Norima
 

Mökkitontti on erotettu Vestilän tilasta. Paikan omistajina olivat vuoteen 1935 pakkamestari Arvo Vilhelm Roinila ja hänen vaimonsa Edit. Tällöin omistajiksi tuli posteljooni Ida Vilhelmiina Rostedt, jonka perillisillä paikka oli vuoteen 1956, jolloin sen ostivat Veli ja Aune Norima.

44. Tupala Tuomo ja Kyllikki Eskola
 

Mökkitontti on erotettu Jaakkolan tilasta. Armo Aaltonen myi tontin vuonna 1949 postinkantaja Tuomo Eskolalle.

45. Unkeri Kalle ja Helvi Onnela
 

Mökkitontti on erotettu Jaakkolan tilasta. Armo Aaltonen myi tontin vuonna 1951 Lauri ja Saara Urposelle, jotka jo vuonna 1954 myivät paikan säästöpankin johtaja Tauno Härkille. Vuonna 1956 paikan ostivat häneltä Kalle ja Helvi Onnela.

46. Tilkku Lauri ja Helmi Pauniala sekä
tytär Leila
 

Mökkitontti on erotettu Vestilän tilasta. Frans ja Aina Vestilä myivät mökkitontin vuonna 1951 ylikonstaapeli Lauri Paunialalle ja hänen vaimolleen Helmille. Vuonna 1956 he myivät paikan Viljo Sareistolle.

47. Luotsiniemi Ville ja Kerttu Vikatmaa sekä
pojat Tapio ja Juha
 

Mustaluodon saari on erotettu jo vuonna 1905 Laulan tilasta. Vuonna 1940 talollisen Anton Lunden-Jusin ja hänen vaimonsa Matilda Sofian perikunta myi saaren uusikaupunkilaiselle luotsille Gustaf Adolf Borgille, joka rakensi sinne ensimmäisen huvilan. Vuonna 1949 tila siirtyi perintönä merikapteeni Karl Johannes Vikatmaalle ja seminaarinlehtori Vilhelm Kustaa Vikatmaalle. Myöhemmin saari jaettiin perillisten kesken kolmeen osaan.

48. Juffela Gurli ja Mikko Luutola
 

Tontti on erotettu Mustaluodosta. Luultavasti rakennettu 1950-luvulla?