|
Olosuhteet ja edellytykset
Pääosa Vohdensaaren kyläkeskuksen alueesta on erittäin
mäkistä ja karuhkoa kivennäismaata, jossa muokkauskerroksessa on runsaasti
pientä irtokiveä. Peruskallio on hyvin lähellä maanpintaa ja nousee monin
paikoin näkyviin paljaina kalliomuodostelmina. Pelloilta raivausvaiheessa
kerätyt kiviröykkiöt eli "varejat" ovat hyvin tyypillisiä kylämaisemalle.
Pehmeämpiä peltoja löytyy tuoreemmilta entisen merenpohjan alueilta, kuten
Kuljun, Isoluodon, Rajalahden ja osaksi Isoniityn alueilta.
Peltolohkot ovat tyypillisesti pieniä ja muodoiltaan epämuotoisia,
josta johtuen esimerkiksi suunnitelmallista salaojittamista ei Vohdensaarella
ole tehty, kuten monin paikoin tehtiin 1950-1960 -luvulla, jolloin maatalouden
koneellistuminen vilkastui. Avo-ojitusta esiintyy edelleen jonkin verran.
Maatalouden harjoittaminen 1900-luvun alusta aina 1930-luvulle
saakka oli Vohdensaarella "hengen pitimeksi" tapahtuva elämisen muoto,
joka perustui pitkälti omavarais- ja vaihdantatalouteen. Tosin jo silloinkin
oman tarpeen ylittävät tuotteet pyrittiin markkinoimaan paikalliseen kulutukseen.
Maataloustöiden ja karjanhoidon lisäksi tilojen naisväen tekemillä käsitöillä,
ompelemisella, kankaankudonnalla ym. toiminnalla oli erittäin merkittävä
vaikutus perheen toimeentulolle. Lisäksi kalastuksella sekä metsästyksellä
oli myös merkittävä asema toimeentulon hankinnassa.
Sotien jälkeisinä vuosina 1940-luvulla pula-aika ja säännöstely
ohjasi ja rajoitti voimakkaasti tuotannon muotoutumista. Rajoitusten ja
säännöstelyn vähetessä sekä markkinatalouden voimistuessa kasvoi myös
maataloudessa rahan tarve. Tällöin alkoi tuotanto maataloudessa monipuolistua
ja erikoistuminen vallata alaa. Tilakokojen ollessa kylässä suhteellisen
pieniä, edellytti myös toimeentulon hankkiminen erikoistumista kasvinviljelyksessä
ja monipuolista karjanhoitoa, jonka avulla pellolta korjattavat viljat
ja rehut jalostettiin kotieläintuotteiksi.
Viljelymenetelmien tekninen kehitys
Hevosvetoiset maatalouskoneet olivat hallitsevassa asemassa
vielä pitkälle 1950-luvun alkuun. Hevosella oli muutenkin keskeinen asema
tilan toiminnoissa. Sillä kuljetettiin niin ihmiset kuin monenlaiset tavaratkin.
Myös metsätöissä hevosella oli keskeinen asema. Maanmuokkauksessa puurunkoisten
koukku- ja kääntöaurojen tilalle olivat vuosien mittaan tulleet metallirakenteiset
kääntöaurat. Pienimmät 8 tuuman kääntöaurat saattoivat olla jopa yhdellä
hevosella vedettäviä, mutta 9 ja varsinkin 10 tuuman Fiskarsin kääntöauraa
vedettiin aina parihevosilla.
Kylvömuokkaukseen eli äestykseen olivat aikanaan risukarhien
tilalle tulleet puurunkoiset suorapiikkiset äkeet. Seuraavassa vaiheessa
muokkaus tehostui ja nopeutui huomattavasti kun käyttöön tulivat pyörivät
esim. "Sampo" ja "Hankmo" -merkkiset äkeet, joiden päällä parihevosten
vetämänä "äestinpoika" saattoi seistä. Pyörivien äkeiden ohessa käytössä
oli metallirakenteinen raapiva jousiäes, jolla muokkaussyvyyttä voitiin
tehokkaasti säätää. Tämä oli huomattava kehitys kiinteäpiikkisestä äkeestä.
 |
|
Äestämässä
|
Omavaraistalouden aikaan ei kemiallisia ostolannoitteita
juurikaan ollut saatavilla, saatikka että niitä olisi pystytty ostamaan.
Lannoitteena käytettiin kotieläintalouden oheistuotteena syntynyttä karjanlantaa,
joka yleensä ajettiin pelloille pattereihin lumikelien aikaan. Pattereista
lanta sitten levitettiin pelloille ennen kylvömuokkausta.
Kemialliset maanparannusaineet eli "apulannat" kuten niitä
yleisesti kutsuttiin, tulivat yleisempään käyttöön Vohdensaarella vasta
1940 - 50 -luvulla ja ne olivat silloinkin vielä yksiravinteisia. Fosforilannoitteena
käytettiin luujauhoa ja "tuomaskuanaa" jota valmistettiin terästeollisuuden
jätteenä syntyvästä kuanasta, kunnes tulivat superfosfaatti ja muut keinotekoiset
fosforilannoitteet. Kalilannoitteena käytettiin kalisuolaa ja typpilannoitteena
kalkkisalpietaria joka pitkään oli norjalaista alkuperää. Voimakkaasti
myrkyllistä kalkkityppeä käytettiin ennen hormonivalmisteita rikkakasvien
torjuntaan. Kalkkitypellä oli myös selvä lannoitusvaikutus sen sisältämän
typen ja kalkin ansiosta. Maan happamuuden poistoon olivat kalkkikivestä
jalostetut tuotteet olleet käytössä jo pitkään. Yksiravinteisia lannoitteita
saatettiin tilalla sekoittaa ennen levitystä yhteen, jolloin selvittiin
yhdellä levityskerralla. Pitkään väkilannoitteiden levitys tapahtui myös
käsin, mutta lannoitteiden käytön yleistyessä tulivat markkinoille hevosvetoiset
lannoitteenlevittimet.
 |
|
Kyntämään lähdössä
|
Ensimmäisen kerran lienee traktori ollut Vohdensaaren
pelloilla muokkaustöissä 1940-luvun lopussa. Tällöin ainakin Jaakkolan
tilan vuokraisännän Martti Dahlbergin pelloilla nähtiin piikkipyöräinen
traktori, joka veti perässään kahta hevosvetoiseksi tarkoitettua pyörivää
"Hankmo" -äestä tai vastaavaa. Nopeasti tämän jälkeen myös Vohdensaaren
tiloille hankittiin ensimmäiset omat traktorit. Vuolan tilalle hankittiin
ensimmäinen Zetor-merkkinen traktori vuonna 1953, sitten myös Jaakkolan
tilalle hankittiin Zetori, Vestilään ja Kinnalaan Porschet ja Rauhalaan
pikku Valmetti. Traktorit, niiden käyttöominaisuudet ja työkoneet olivat
heti yleistyessään erittäin nopean kehityksen kohteena. Pian myös Vohdensaaren
pelloilla yhä useampi hevosvetoinen työkone oli vaihtunut traktorikäyttöiseksi.
Havaintoja eräiden kasvien viljelystä ja sadon korjuusta
Peruna on ollut Suomessa pitkään eräs perusruoka-aineistamme.
Perunan istutus suoritettiin varsin pitkään käsityönä, ensin koukkuauralla
ja sittemmin "sahralla" avattaviin vakoihin. Perunaa saatettiin istuttaa
myös muokkaamattomaan peltoon tiputtamalla siemenperunat suoraan kyntöauran
vakoihin. Vasta kun eräillä tiloilla alettiin erikoistua perunanviljelyyn,
otettiin käyttöön traktorivetoiset istutuskoneet.
 |
 |
|
Perunapellolla
|
Perunannostossa
|
Perunan nosto Vohdensaarella tehtiin myös varsin pitkään
käsipelillä kuokkaa apuna käyttäen. Seuraavassa vaiheessa alettiin ajamaan
perunapenkki, "sänki", auki sahralla ja lopputyö tehtiin edelleen kuokalla
käsityönä. Kuokkimista helpottamaan tulivat viimein hevosvetoiset heittopyöräkoneet,
jolloin ihmisten tehtäväksi jäi kerätä maanpinnalle hajalleen levittyneet
perunat. Myöhemmin tulivat käyttöön traktorivetoiset elevaattorikoneet,
jotka nostivat perunat vaon kerrallaan yhtenäiselle karhelle. Sittemmin
nostokoneista on tullut lähes automaattisia, niin että ne keräävät perunat
jo suoraan laatikoihin.
 |
|
Evästauko perunamaalla
|
Noston jälkeen perunat ja juurekset laitettiin säilöön
maakellareihin. Kellaritilojen niukkuudesta johtuen osalle sadosta saatettiin
tehdä pellolle ns. "purmuja". Purmun rakentaminen aloitettiin kaivamalla
pellonpintaan n. 20-30 cm syvä kuoppa ja kasaamalla kaivettu multa kuopan
ympärille. Kuopan pohjalle levitettiin kerros kuivia olkia ja niiden päälle
ajettiin säilöön laitettavat perunat tai juurekset noin reilun metrin
korkuiseksi kasaksi. Peruna- tai juureskasa peitettiin kauttaaltaan olkikerroksella,
joka puolestaan peitettiin n. 10-15 cm paksulla multakerroksella. Purmun
päihin ja harjalle jätettiin mullalla peittämättä tuuletusaukot joiden
kokoa muuttamalla tai kokonaan sulkemalla voitiin säädellä purmun sisälämpötilaa.
Heiniä tarvittiin sisäruokintakauden rehuksi niin hevosille
kuin muullekin karjalle. Ennen kun heinää alettiin viljellä varsinaisena
viljelykasvina, heiniä kerättiin rantaniityiltä ja "suolakoilta". Suolakoiksi
kutsuttiin usein vesijättömailla olevia luonnonvaraisia rantaniittyjä,
joita ei vielä voitu ottaa varsinaiseen peltoviljelykäyttöön. Esimerkiksi
Limperinpuhdin perällä oli tällaista suolakka-aluetta, josta korjattiin
luonnonheinää ja jota aluetta käytettiin myös loppukesästä laiduntamiseen.
 |
|
Heinäpellolla
|
Viljelyn voimaperäistyttyä myös heinästä tuli pelloilla
viljeltävä kasvi. Karjatiloilla viljelty heinä oli vuoroviljelykierrossa
tärkeä kasvi, sitä oli peltoalasta yleensä n. 1/3. Heinänurmena peltoa
pidettiin noin kolme vuotta, jolloin muokkauskerros sai levätä ja sen
rakenne palautua. Aluksi viljellyn heinän niitto suoritettiin viikatteella
ja heinä kuivattiin maassa "rukoissa", kunnes seiväskuivatus yleistyi.
Myös heinän kaato koneellistui niin, että Vuolan tilalle hankittiin niittokone
vuonna 1924 ja pian sen jälkeen kylän neljä muuta taloa hankkivat yhteisen,
kahdella hevosella vedettävän niittokoneen. Seipäillä kuivatetut heinät
korjattiin yleensä joka peltolohkolla olevaan latoon, josta ne talven
mittaan kuljetettiin kotiin eläinten rehuksi. Paalauskonetta alettiin
käyttää vasta 1980-90-luvulla, kun heinän kuivatus maassa pöyhimällä alkoi
yleistyä.
 |
|
Tröpinkoivu
|
Heinän korvikkeeksi varsinkin lampaille tehtiin kesällä
lehtipuista, etupäässä koivuista, "lehtikerppuja", jotka kuivattiin ja
varastoitiin ulos taivasalle pyöreisiin kekoihin, joista ne talvenaikana
noudettiin eläinten ravinnoksi. Näistä ajoista muistuttavat vieläkin muutamat
kylämaisemassa olevat ns. "tröpinkoivut".
Viljakasvien kylvöön Vohdensaarelle tulivat ensimmäiset
hevosvetoiset kylvökoneet Laulan ja Vuolan tiloille 1930-luvun lopulla.
Aiemmin siemenet oli kylvetty käsin, kylväjän vatsan päällä olkahihnoilla
kannettavasta, puisesta tai metallisesta, vakasta ja sekoitettu siemenet
multaan piikkiäkeellä.
Ohra oli aikaisemmin maamme vanhin ja yleisin leipäviljakasvi.
Vasta 1930-luvulla alettiin rukiin ja ohran ohella leipäviljaksi kasvattamaan
vehnää. Ensimmäinen jalostettu vehnälajike "Timantti" tuli viljelykseen
vuonna 1928. Ohrasta on myöhemmin tullut kauran ohella tärkein rehuviljakasvi,
joskin osasta siitä tietenkin edelleen jalostetaan ihmisravintoa.
Vuoden 1910 tienoilla kylän puimaosuuskunta hankki viljan
jauhatukseen oman myllyn, jota käytettiin höyrykoneella. Myöhemmin viljat
jauhatettiin myös joko Kalannin Männäistenkosken partaalla olevassa myllyssä
tai kaupungissa Sorvakon sillanpielessä sijainneessa myllyssä.
Viljakasvit leikattiin ennen aikaan pääasiassa viikatteella
ja kuivatus tapahtui seipäillä. Ruis leikattiin aikanaan sirpillä, mutta
myös viikatteella. Leikatut rukiit sidottiin olkitupoilla lyhteiksi, jotka
sitten nostettiin pystyyn tähkät ylöspäin kuhilaaksi ja päälle asetettiin
yksi lyhde alassuin hatuksi, sateen suojaksi. Ennen leikkuupuimurien tuloa
nähtiin mm. Vestilän tilan pelloilla myös hevosvetoinen elonleikkuukone,
joka sitoi kaadettavan viljan lyhteiksi, jotka kuivattiin seipäillä.
Lähinnä rukiin puintia ja kuivatusta varten oli aikoinaan
kylän joka talossa riihi, jossa vilja kuivattiin ja puitiin varstoilla.
Vaikka kylälle oli hankittu puimakone, suoritettiin rukiin puinti silti
vielä pitkään riihissä. Riihtä lienee käytetty rukiin puintiin Vohdensaarella
viimeksi 1940-luvun puolivälissä. Myöhemminkin riihtä lämmitettiin ja
käytettiin pellavan kuivatukseen.
Puimaosuuskunta Vohdensaarelle perustettiin jo vuonna 1908, tällöin osuuskunta
hankkii jäsentensä yhteiseen käyttöön Lokomobil-merkkisen höyrykoneen
ja muiksi laitteiksi ainakin myllyn ja pärehöylän. Ensimmäisen kerran
Vohdensaarella käytetty puimakone lienee olleen lainassa Kalannin puolelta.
Pian puimaosuuskunta kuitenkin täydensi laitteistoaan myös puimakoneella.
Voimakoneena käytettävää höyrykonetta käytti yleensä asiaan vihkiytynyt
"konemestari". Esim. Leonard Kinnala oli 1940-50-luvulla tällainen konemies.
Myöhemmin höyrykone korvattiin vesijäähdytteisellä maamoottorilla, kunnes
traktori korvasi myös sen voimanlähteenä.
|
|
|
|
Pärehöylä toiminnassa.
|
Pärehöylä
|
Puimaosuuskunnan höyrykoneella pyöritetyllä pärehöylällä
valmistettiin rakennusten kattamiseen tarvittavat kattopäreet. Kattopäreiden
valmistaminen oli 1920-30-luvulla kylällä niin laajaa toimintaa, että
niitä myytiin saariston asukkaiden tarpeisiin aina Ahvenanmaata myöten.
"Tappuripäivä"
Puintiaikana puimakone ja höyrykone kiersivät talosta
taloon, samoin kuin väkikin, sillä "tappuripäivinä" tarvittiin väkeä työhön
pitkälti toistakymmentä henkeä, kun elot ajettiin hevosella suoraan pellolta
puintipaikalle.
Tappuripäivän työnkulku ja väen tarve muodostui seuraavasti.
Puimakone ja sitä käyttävä voimakone siirrettiin ja asennettiin seuraavalle
käyttöpaikalle valmiiksi yleensä jo edellisenä iltana. Myös höyrykone
oli aamulla esilämmitettävä niin, että se töiden alkaessa oli jo "täydessä
höyryssä".
Pellolla tarvittiin 1-2 henkeä nostelemassa hankoilla
elot seipäiltä hevosten vetämiin elokärryihin. Usein pellolla oli myös
yksi lapsi haravoimassa seipäänalustat puhtaiksi. Ajomiehiä ja hevosia
tarvittiin matkasta riippuen 2-4 kuljettamaan puitavat elot pellolta puintipaikalle,
joka yleensä sijaitsi lähellä tilan talouskeskusta. Ajomies tyhjensi elokuormansa
mahdollisimman tasaista tahtia suoraan puimakoneen syöttöpöydälle, josta
"syöttäjä" syötti elot puimakoneen kitaan, jossa tarkkaan kullekin viljalaadulle
säädetyt varstat irrottivat jyvät tähkistä. Puimakoneen eri osissa olevat
kolhimet, seulastot ja puhaltimet suorittivat eri aineosien lajittelun
siten, että ulos puimakoneesta tulivat polkimien kuljettamana oljet, puhaltimen
kuljettamana ruumenet ja seulastojen lajittelemana säkkiin kerääntyivät
puhtaat jyvät. Puimakoneen sivussa oli elevaattorikuljettimella varustettu
säkityslaite, jota hoiteli erillinen säkkimies valvoen säkkien täyttymistä
ja niiden vaihtamista. Viljasäkkien edelleen kuljettamista varten saattoi
olla erillinen viljakuski hevosen kanssa, ellei siirtoa suoritettu muilla
hevosilla ruokataukojen aikana. Ruumenten eli akanoiden siivoamisesta
ja poiskuljettamisesta päreistä tehdyllä silppukorilla huolehtii "ruumenpässi",
jona tavallisesti oli kouluikäinen nuori. Olkien poiskorjaamiseen tarvittiin
vähintään 1-2 henkeä sekä joskus myös hevonen ja ajomies, jos oljet siirrettiin
etäämmälle puintipaikasta.
Emännille tappuripäivä oli varsin työntäyteinen, sillä
piti huoltaa ja muonittaa usein lähes 20 henkeen nouseva väkimäärä. Päivä
aloitettiin tarjoamalla väelle varsin tuhti ruoka "suuruspalana", jota
ennen oli emännän tietysti pitänyt hoitaa aamulypsyt ja muut aamun tavalliset
askareet. Lounaaksi eli päivälliseksi, joksi päiväateriaa yleisesti kutsuttiin,
piti olla varsin monipuolinen ruokapöytä jopa laatikoita myöden ja lisäksi
päivän päätteeksi tarjottiin illallinen. Illallisen syönti saattoi jakaantua
kahteen osaan, miehiin ja naisiin, sillä yleensä talossa oli sauna lämpimänä
ja naiset saattoivat käydä saunassa ennen illallista ja miehet vasta illallisen
jälkeen. Ruokailujen välillä emäntä toi kahvin ja voileivät myös puintipaikalla.
Yleensä oli kurkun kostukkeeksi tarjolla kotikaljaa, jota oli myös ruokajuomana.
Myöhemmin tiloille rakennettiin tilavampia varastoja "suuleja",
joihin elot voitiin ajaa pelloilta heti, kun ne olivat kuivia. Näin puintipäivä
ei ollut enää niin sään armoilla, eikä väkeäkään tarvittu enää "tappuripäivänä"
entistä määrää.
Ensimmäinen leikkuupuimuri kylään hankittiin viiden tilan
yhteishankintana vuonna 1957. Pian tämän jälkeen hiipui puimaosuuskunnan
toiminta. Viljan kuivatukseen rakennettiin yhteinen kaappikuivuri vuonna
1948, siinä kuivatuskennoissa olevien jyvien läpi kulkeva kuivatusilma
lämmitettiin puulämmitteisellä kiukaalla. Myöhemmin kun kuivatustehoa
tarvittiin lisää, rakennettiin niin ikään muutamien tilojen yhteiskäyttöön
säkkikuivuri, joka vähän muunneltuna on ollut edelleen käyttökunnossa.
Erikoiskasvien viljelystä
1940-luvulla sokerijuurikkaita viljeltiin vähäisessä määrin
omaan tarpeeseen niin, että niistä voitiin keittää siirappia, jota käytettiin
esimerkiksi sokerin korvikkeena ruuanvalmistuksessa ja joskus voin korvikkeena
leivän päällä.
Turenkiin perustettu Turengin Sokeritehdas Oy aloitti
sokerijuurikkaan jalostuksen vuonna 1948. Tämän seurauksena 1950-luvun
alussa sokerijuurikkaan viljely yleistyi lähes joka talon pellolla sopimuspohjalta
viljeltäväksi kasviksi. Vuonna 1953 aloittivat toimintansa myös Länsi-Suomen
Sokeritehdas Säkylässä ja Oy Juurikassokerin tehdas Naantalissa. Myöhemmin
perustettiin vielä yksi tehdas Saloon. Sopimusalat eivät aluksi olleet
hehtaareja kuten nykyisin, vaan määrät liikkuivat noin 20 - 50 aarin tienoilla
per tila.
Sokerijuurikkaan viljelymenetelmät 1950-luvulla poikkesivat
ratkaisevasti nykyisestä. Kylvö suoritettiin aluksi muutaman talon yhteisesti
hankkimalla yksirivisellä käsin työnnettävällä Blanet-Junior -merkkisellä
kylvökoneella, myöhemmin kaksirivisellä hevosvetoisella kylvökoneella.
Rivivälit harattiin aluksi työnnettävällä haralla ja myöhemmin hevosvetoisella
suojalautasilla varustetulla, kylvörivien määrää vastaavalla, haralla.
Siementä kylvettiin niin runsaasti, että taimisto muodosti yhtenäisen
taimirivin, josta sitten suoritettiin käsityönä taimien harvennus 23 -
25 cm etäisyydelle toisistaan. Harvennustyö oli usein koululaisten kesätyötä
ja palkka maksettiin harvennettujen rivimetrien mukaan. Harvennustyön
nopeuttamiseksi ja kehittämiseksi järjestettiin sokerijuurikkaan harvennuskilpailuja,
joiden järjestäjänä oli yleensä maamiesseura. Kilpailutoimintaa tukivat
vahvasti myös juurikassokeritehtaat.
Myös mansikka oli 1940-luvun lopulla ja 1950-luvulla hyvin
yleisesti viljelty erikoiskasvi. Poiminta-aikana mansikan ostajia kiersi
kylällä säännöllisesti lähes päivittäin. Ostajina olivat mm. Osuuskauppa
Kauppakunta Kalanti ja Makeis ja Mehu Oy sekä eräät välittäjät. Jotkut
viljelijät harjoittivat myös torimyyntiä tuotteillaan.
Avomaan kurkkua on myös aikojen kuluessa viljelty erisuuruisella
aktiviteetilla. Kurkun ostajatkin kiersivät kylällä parhaana satokautena
lähes päivittäin.
Palsternakkaa viljeltiin Ojalan tilalla sopimuspohjalta
lähinnä 1940-50-luvulla. Sikuria viljeltiin vähäisessä määrin sekä sopimuskasvina
myyntiin että omaan käyttöön, jolloin siitä "korutettiin" eli paahdettiin
"prännärillä" kahvin korviketta. Muista juurikasveista viljeltiin omaan
käyttöön lähinnä porkkanaa ja punajuurta sekä lanttua. Eläinten rehuksi
viljeltiin rehunaurista, turnipsia ja rehuporkkanaa. Viime vuosina varhaisperunasta
ja sipulista on tullut eräiden tilojen miltei pääviljelyartikkelit.
Pellavan viljely kuitukasvina jatkui 1950-luvulle saakka.
Pellavista monen työvaiheen kautta irrotetut kuidut kehrättiin tavallisesti
itse langaksi ja kudottiin edelleen kankaiksi. Loppuaikoina pellavan kuitujen
työstäminen rohtimista ja aivinoista langoiksi annettiin alan tehtaiden
tehtäväksi.
Karjatalous
Hevosia isommissa taloissa oli vähintään kaksi ja pienemmilläkin
tiloilla oli usein oma hevonen. Hevonen olikin keskeinen hyötyeläin tiloilla.
Pelto- ja metsätöissä sekä kuljetuksissa se oli suorastaan välttämätön.
Myös henkilökuljetuksissa hevosella oli keskeinen asema vielä pitkälle
1950-luvulle saakka, johon asti esimerkiksi talviaikana kylään ei ollut
aurattua tieyhteyttä. Sota-aikana taloista jouduttiin luovuttamaan hevosia
myös rintamakäyttöön.
|
|
|
|
|
Rauhalan hevonen
|
Heinäpellolla
|
Alma Suominen ja lehmä
|
Lehmiä pidettiin kaikissa kylän taloissa 1940-50-luvulla
niin, että lypsäviä oli yleensä 6-10 lehmää sekä lisäksi nuorikarja. Myös
monissa torpissa pidettiin omaan tarpeeseen yhtä lehmää, sikaa ja muutamaa
kanaa. Kesäaikana lehmiä laidunnettiin metsässä, tällöin kylän metsien
ulkolaidalla kulki aita ja Lahdenperässä oli laidunalueen rajalla kaupunkiin
johtavalla tiellä veräjä. Samoin kylän raitin varret "tanhuat" oli aidattu,
koska lehmät kulkivat siitä illoin aamuin vapaana. Aitoina käytettiin
pääasiassa riukuaitoja, joiden tekeminen ja korjaaminen ajoittui kevääseen
heti kylvötöiden päätytty. Aiemmin kevättalvella oli valmistettu aidanseipäät
ja halkaistu solakat kuusen ja männyn rungot riu´uiksi. Riukuaidan sitomiseen
käytettiin nuotiolla "paistettuja" kuusen oksia ja nuoria katajan vesoja.
Jotkut vanhemmat miehet, kuten esimerkiksi Juho Vestilä, saattoivat kiertää
kevään korvalla useassakin talossa sitomassa riukuaitoja.
1950-luvulla uusien riukuaitojen teko loppui ja alettiin
rakentaa raja-aitoja piikkilangoista. Laidunnettavilla peltolohkoilla
puolestaan tulivat käyttöön "sähköpaimenet", jolloin aidaksi riitti yksi
sileä lanka, johon johdettiin releellä katkottua suhteellisen voimakasta
tasavirtaa.
Maito lypsettiin käsin kahdesti päivässä ja se "separoitiin"
välittömästi kerman erottamiseksi maidosta. Ennen separaattorien tuloa
kermaa kuorittiin mekaanisesti, kun se kohosi maidon pintaan. Kermasta
kirnuttiin voi aluksi puisella mäntäkirnulla ja sittemmin käsin veivattavalla
pyörivällä kirnulla. Voi myytiin yleensä tutuille asiakkaille kaupunkireissun
yhteydessä. Kuorittu maito eli "joppi" käytettiin ruuanvalmistukseen sekä
juotavaksi ihmisille ja ylijäävä osa eläinten ravinnoksi. Sama käyttötarkoitus
oli voin valmistuksesta jääneellä kirnupiimällä. Osa täysmaidosta meni
kulutukseen "tinkiläisille", joina talviaikana olivat mökkien asukkaat,
joilla ei ollut lehmää ja kesäaikana alueen huviloiden asukkaat.
 |
|
Rauhalan navetta
|
Ensimmäinen lypsykone Vohdensaarelle tuli Kinnalan tilalle
1950-luvun lopussa. Sonniosuuskunta toimintaa Vohdensaarella ei ole ollut,
mutta siitoskykyinen sonni löytyi yleensä ainakin yhden talon karjasta,
kunnes siirryttiin keinosiemennykseen 1950-luvun vaiheilla. Lehmien poikimisaika
oli usein ajoitettu rehutilanteen mukaan samaan vuodenaikaan, josta saattoi
seurata, että tiettyyn aikaan vuodesta maitoa oli tosi niukalti.
Meijeriin maitoa alettiin kuljettaa Vohdensaarelta vasta
1940-50-luvun taitteessa. Tällöin maito kuljetettiin hevosella kaupunkiin
ensin maidontarkastamoon ja sittemmin "Ölimakasiinin" mäenpäälle, josta
maitoauto vei maidon meijerille ja toi samalla takaisin edellisen päivän
tonkat, joissa oli eläinten rehuksi tilalle palautettavaa kurria. Maidon
laadun säilyttämiseksi se tuli jäähdyttää mahdollisimman pian lypsyn jälkeen.
Jäähdytykseen käytettiin talviaikana nostettuja jäitä, joita varastoitiin
isoina sahattuina kuutioina sahanpuruilla peitettynä. Maitotonkan kaulassa
kulki nahkainen laukku, jossa oli kirja, johon meijerissä merkittiin päivittäin
vastaanotetun maidon määrä sekä määräajoin tulos suoritetusta maidon puhtaus-
ja rasvapitoisuusmäärityksestä. Rasvapitoisuus oli puhtauden lisäksi osa
laatuhinnoitteluperustetta.
Vohdensaarella meijerin maitoauto alkoi käydä 1950-luvun
puolivälissä. Tällöin kylän raitille ilmestyivät korkeat maitolaiturit,
joilta tonkat oli helppo nostaa maitoauton lavalle ja sieltä takaisin.
Maidon lisäksi nautakarjasta saatiin myös lihaa. Teuraaksi
meni sekä tuotannosta poistettavia lehmiä, että pikkuvasikoita ja noin
vuodenikäisiä mullikoita ja hiehoja. Lihan ostajat olivat usein kiertäviä
ostoasiamiehiä, jotka hinnoittelivat eläimen silmämääräisesti ja isäntäväelle
jäi mahdollisuus vain joko hyväksyä tai hylätä tarjous - usein miten vain
hyväksyä. 1950-luvulla kilpailevat teurastamot alkoivat ostaa lihan todellisen
teuraspainon perusteella, jolloin alettiin kilpailla kilohinnoilla. Kiertävinä
ostomiehinä olivat mm. Risto Nummelin ja Viljo Ajanko, myös osuusliike
Vaso esiintyi merkittävänä lihan ostajana. Maidontuotannosta ja nautakarjan
pidosta tilat ovat Vohdensaarella luopuneet vuosikymmenten mittaan yksi
kerrallaan niin, että Lahdenniityn tilalla Siivoset luopuivat karjasta
viimeisenä 1990-luvun lopulla.
Sikoja pidettiin aiemmin lähinnä omiin ruokatarpeisiin.
Varsinkin pienillä torpilla oli sika sekä muutama kana ja joillakin saattoi
olla jopa yksi lehmä. Isommissa taloissa sikoja pidettiin jo aiemminkin
lihantuotantotarkoituksessa. Sika oli vielä 1940-50-luvulla tärkeä lenkki
ketjussa, jolla jäteruoka ja osa rehuviljasta jalostettiin markkinakelpoiseen
muotoon. Yksi tai kaksi sikaa päätyi myös vuosittain tilan omaan lihatiinuun,
josta suolattu liha vähitellen hupeni perunan kyytipojaksi. Omaan käyttöön
kasvatetut siat teurastettiin yleensä tilalla itse tai jonkun teurastustaitoisen
naapurin avustamana. 1980-90-luvulla sianlihan tuotanto laajeni niin,
että se esimerkiksi Vuolan tilalla oli lähes päätuotantosuunta.
Kanoja on myös kylällä pidetty lähes joka tilalla. Kanat
olivat lattiakanaloissa ja yleensä kesäaikana niillä oli käytössään tilavat
ulkotarhat, joissa myös niiden ruokinta tapahtui. Tosin varpuset ottivat
osansa tarjolla olevasta ravinnosta. Munat vietiin kauppaan laatikoissa,
joissa oli ns. ruutukehikot. Myöhemmin ruutukehikot vaihtuivat puristemassasta
tehtyihin kennoihin, jolloin kuljetusvauriotkin vähenivät oleellisesti.
Osa kananmunista myytiin tilalta suoraan kuluttajille. Kinnalan tilalla
munantuotanto muuttui myöhemmin voimaperäisemmäksi muodostaen lähes päätuotantosuunnan.
Munantuotanto muuttui tällöin sopimuspohjaiseksi ja ostajan keräilyautot
toivat tilalle rehusäkit ja veivät munat pakkaamoon. Tuotannon näin laajentuessa
tuli kanoista häkkiasukkaita.
Lampaita pidettiin aina 1950-luvulle asti useassa talossa.
Kesäaikana lampaita laidunnettiin usein saarissa, joissa ei ollut asutusta.
Lampaat vietiin "luotoon" keväällä veneellä ja haettiin kotiin loppukesällä.
Tällöin lampaat olivat usein niin vieraantuneet ihmisistä, että kiinniottaminen
ei aina onnistunut, vaan joitakin eläimiä jouduttiin lopettamaan ampumalla
ja teurastamaan siellä. Lampaita pidettiin lähinnä villantuotannon takia,
joskin lihantuotannollakin oli merkityksensä.
Muita kotieläimiä lähihistoriassa kylällä on pidetty vain
hyvin pienessä mittakaavassa ja enemmän harrastusmielessä kuin tuotantotarkoituksessa.
Taksvärkki
Pienempien mökkien eli "torppien" asukkaat, joilla ei
ollut riittävästi viljelysmaata omalla tontillaan, vuokrasivat taloista
muutaman "kapanalan" peltoa perunamaaksi. Vuokra maksettiin luontaissuorituksena
siten, että vuokralainen tuli tekemään sovitun määrän työtä ns. taksvärkkiä
esim. talon perunan nostoon tai "tappuripäivänä".
Metsätalous
 |
|
Metsätöissä
|
Vohdensaaren tiloilla peltoa oli suhteellisen vähän, mutta
metsäalat olivat kohtuullisia. Tosin puiden kasvu rannikon karuilla metsämailla
ei vastaa sisämaan reheväpohjaisten metsien kasvua. Metsä on kuitenkin
ollut tukijalka taloudelle, sieltä on saatu polttopuut, kotitarvepuut
ja rakennustarvikkeet sekä tiukkoina aikoina myös lisätuloja tai rahoitusta
isompiin hankintoihin. Metsätyöt työllistivät talon miesväen huomattavan
osan talvikaudesta, sillä puutavara myytiin yleensä ns. hankintakauppana.
Esim. paperipuut myytiin yleensä joko yhden tai kahden metrin pölleinä,
jotka kuorittiin "lanssilla" ennen myyntiä.
Tähän on tultu
Maatiloja, jotka antoivat viljelijäperheelle pääasiallisen
toimeentulon, on Vohdensaaren varsinaisessa kylätaajamassa ollut seitsemän
kappaletta. 1980-luvun lopulta alkaen yhä useamman tilan pellot ovat siirtyneet
omistajiltaan vuokrakäyttöön ja tänä päivänä kylän tiloista enää vain
kahdella on omatoimista maanviljelystä. Muiden tilojen viljelysmaat on
pääosin vuokrattu joko toiselle em. tiloista tai kylän ulkopuolisille
vuokraviljelijöille. Myöskään maatalouteen liittyvää kotieläintaloutta
ei enää ole yhdelläkään tilalla. Ajan hengen mukaisesti harrastustoimintaan
liittyviä hevostalleja sen sijaan on useita ja hevosten lukumäärä kylällä
on nyt suurempi kuin koskaan aiemmin.
|